Foto's van de landbouwstaking in het Oldambt

Begin mei 1929 legden de landarbeiders in het Oldambt het werk neer en eisten een loonsverhoging van 15 procent. In de loop der jaren was de tegenstelling tussen de rijke herenboeren en de landarbeiders steeds groter geworden. Door de recessie in de landbouw hadden de landarbeiders verschillende loonsverlagingen  te verduren gekregen. Dankzij de toenemende klassenverschillen won bovendien het communisme aan aanhang in Oostelijk Groningen.
 

staking.jpg        werkwilligen.jpg

Stakende landarbeiders in Zuidbroek, (818 - 18882).  Werkwilligen in Nieuw-Scheemda werken onder bescherming  van de marechaussee (818 - 10700).

De spanningen liepen in 1929 hoog op. De boeren probeerden onder andere met behulp van boerenzoons uit Duitsland de oogst binnen te halen. De stakers waren hier uiteraard niet blij mee.

In de avond van 28 mei 1929 vond in Finsterwolde een opstandje plaats. De stakers hadden vernomen dat twee arbeiders van elders in het dorp zouden aankomen. Zij verzamelden zich voor Hotel De Unie om het tweetal op te wachten. Uiteindelijk kwam het tot een handgemeen met de aanwezige marechaussee, waarbij een toeschouwer door een kogel om het leven kwam. Het slachtoffer was de 31-jarige groenteventer Eltjo Siemens, die in de deuropening van winkelier Glazenburg stond toe te kijken.

Voor de stakers werd Eltjo Siemens een martelaar. Honderden stakers woonden zijn begrafenis bij en aan het graf werd gesproken door de voorzitter van de landarbeidersbond. Ter nagedachtenis van Siemens werd een monument opgericht met daarop de tekst:

      ‘Ter herinnering aan onze in de staking gevallen kameraad Eltjo Siemens. De 5000 stakers van Oost Groningen.’

De staking duurde 5 maanden en op het hoogtepunt waren er maar liefst 5000 stakers. Uiteindelijk pakten de arbeiders in oktober het werk weer op.

Deze pagina delen

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door

Meer